Arsa Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?
Arsa Haczi Nedir?
Arsa haczi, aleyhine icra takibi başlatılan bir kişinin, takip kesinleşmesine rağmen borcunu ödememesi durumunda icra dairesi tarafından arsası üzerinde tasarruf yetkisinin kısıtlanması işlemidir.
Hacizli Arsa Satılabilir mi?
Arsa haczi, arsanın satılmasını engellemez. Arsa sahibi tapuda satış gerçekleştirebilir ancak arsa üzerindeki haciz şerhi ile birlikte satılır.
Arsa Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?
Arsanın veya tapunun üzerinde haciz varsa borcun ödenmesi sonucu haczi koyan icra müdürlüğüne giderek yazılı bir şekilde haciz kaldırma talebinde bulunulması gerekir. Taleple birlikte ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere masrafı ödendikten sonra müzekkere yazılarak haciz kaldırılır. Haciz 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu madde 78 ve devam hükümlerine göre kaldırılır.
Arsa Haczi Kaldırma Ücreti Ne Kadar?
Arsa veya tapuya haciz koyan icra müdürlüğü bulunduğunuz şehirde değilse haczi koyan icra dairesinin bulunduğu şehirde çalışan bir icra hukuku avukatı, icra avukatı veya icra çözüm danışmanlığı şirketi ile iletişime geçmeniz gerekir. 2023 yılı arsa haczi kaldırma ücretleri işlem başına 500 ila 1500 Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir.
Arsa Haczi Sorgulama
Arsa üzerindeki hacizler, e-devlet üzerinden webtapu sistemine girilerek ilgili taşınmaz bilgileri seçildikten sonra sorgulanır. Arsa haczi sorgulama işlemi ücretsizdir.
Neden Arsalara Haciz konulur?
Ev-arsa haczi, bir şahsın veya şirketin borçlarına karşılık olarak icra dairesi veya vergi dairesi tarafından gerçekleştirilen bir hukuki işlemdir.
Kredi ve Kredi Kartı Borçları
Borçlunun kredi kartı borçları veya kredi ödemelerini zamanında yapmaması durumunda, finans kuruluşları veya bankalar haciz talebinde bulunabilir.
Banka Borçları
Bankalardan alınan kredilerin geri ödenmemesi veya banka hesaplarında aşırı borç durumu, bankaların arsa haczi talebinde bulunmasına neden olabilir.
Vergi Borçları
Vergi borçlarını ödememek, vergi daireleri tarafından arsa haczi koyulmasına neden olabilir.
SGK Borçları
Sigorta primlerinin ödenmemesi, SGK’nın arsa haczi koymasına neden olabilir.
Kira Borçları
Kiralanan bir aracın, evin, taşınır veya taşınmazların kira ödemelerinin yapılmaması durumunda, kiralayan firma veya kişi icra takibi başlatarak arsa haczi koyulmasını sağlayabilir.
İlamlı İcralar
Mahkeme kararlarına yani ilama dayanılarak başlatılan icra takipleri sonucunda, borçlu kişinin mal varlıkları arasındaki arsaya da haciz konulabilir.
Faiz ve Gecikme Cezaları
Borçların zamanında ödenmemesi durumunda, birikmiş faiz ve gecikme cezaları, alacaklıların arsa haczi talep etmelerine neden olabilir.
Ödenmemiş Faturalar
Elektrik, su, doğalgaz gibi temel hizmet faturalarının ödenmemesi durumunda, ilgili şirketler arsa haczi için yasal yollara başvurabilir.
Arsa haczi nedenleri genellikle borçların zamanında ödenmemesi veya mahkeme kararlarına uymama durumlarına dayanır. Borçluların, bu durumların önüne geçmek ve sorunları çözmek için zamanında ödeme yapmak veya hukuki danışmanlık almak gibi adımlar atmaları önemlidir. Ankar icra avukatı arsanız üzerindeki hacizlerin kaldırılmasında sizlere yardımcı olur.
Arsa Hacizi Nasıl Kaldırılır?
Arsa haczi, iki şekilde kaldırılabilir:
Borcun ödenmesi: Borçlu, borcun tamamını ödediğinde, icra müdürlüğü ev veya arsa üzerindeki haczi kaldırır.
Menfi tespit davası açılması: Borçlu kişi, evin veya arsanın kendisine ait olmadığını veya evin veya arsanın haczedilmesi için geçerli bir sebep olmadığını düşünüyorsa, menfi tespit davası açabilir. Menfi tespit davası, alacaklının alacağını tahsil etmesini engeller.
Haciz Kaldırma Avukatı
Haciz kaldırma işlemleri avukatlar tarafından yapılır. Aynı zamanda haciz kaldırma işlemleri icra katipleri, icra danışmanlık şirketleri ve icra çözüm danışmanlığı şirketler tarafından yapılır.
Comment (0)